تاثیر هیجانات و استرس بر مغز
تاثیر هیجانات و استرس بر مغز
استرس مزمن میزان ترشح هورمون کورتیزول را بالا میبرد، بر بسیاری از عملکردهای مغز تأثیر میگذارد. با اینکه استرس بخشی اجتنابناپذیر از زندگی مدرن است، اما اینطور نیست که همه استرسها برای ما بد باشند. دو نوع استرس اصلی وجود دارد: «استرس حاد و استرس مزمن». استرس حاد واکنش به یک تهدید آنی و معروف به واکنش “جنگ یا گریز” است. همین که تهدید برطرف شد، سطح هورمونهای استرس بدون هیچ اثری طولانی به حالت عادی باز میگردند. اما استرس مزمن که ما هر روز با آن مواجه هستیم، کشنده است. استرس مزمن ما را در برابر هر چیزی آسیب پذیرتر میکند. بالارفتن مداوم هورمونهای استرس نه تنها بدن را بیمار میکند بلکه روی مغز هم تأثیرات منفی میگذارد.
- خطرات کورتیزول
اپینفرین( آدرنالین) و نوراپینفرین هورمونهای استرس هستند که بر مبنای نیاز، در هیجانات شدید تولید میشوند. آنها به محض تولید، در بدن منتشر میشوند و کورتیزول در تمام طول روز در سیستم بدن ما جریان دارد و همین موضوع آن را بسیار خطرناک میکند. میزان بیش از حد کورتیزول منجر به مشکلاتی برای سلامتی بدن از جمله: افزایش وزن، پوکی استخوان، مشکلات گوارشی، عدم تعادل هورمونها، سرطان، بیماریهای قلبی و دیابت میشود. استرس مزمن با ایجاد ضایعاتی روی غدد فوق کلیوی باعث میشود شما احساس خستگی و ازپا افتادن کنید. افزایش سطح کورتیزول را در بدن میتوان با مشاهده علائمی مانند افزایش وزن، نوسانات خلقی، عدم تمرکز، و اختلال حافظه متوجه شد.
تاثیرات استرس مزمن روی مغز شما
همچنان که استرس و کورتیزول به بدن فرد لطمه میزنند، به همان شدت هم به مغز آسیب میرسانند. برخی از این علائم استرس مانند مشکلات حافظه، اضطراب، و نگرانی محسوس هستند. اما برخی از آنها در پشت صحنهاند. با اینکه ما متوجه وقوع آنها نمیشویم اما بالاخره اثرات جانبی آنها را خواهیم دید.
- استرس و تولید رادیکالهای آزاد (قاتل سلولهای مغز)
کورتیزول، در انتقالدهندههای عصبی، گلوماتیک مازاد تولید میکند. گلوماتیک، رادیکالهای آزاد -مولکولهایی که با اکسیژن جفت نشدهاند- تولید میکند که به همان شیوهای که اکسیژن به فلز حمله میکند و موجب زنگزدگی میشود، آنها هم به سلولهای مغزی هجوم میبرند. رادیکالهای آزاد دیوارههای سلولهای مغزی را سوراخ و باعث پاگرگی و مرگ آنها میشوند.
- استرس مزمن و فراموشکاری
شاید یکی از اولین تاثیرات استرس که فرد متوجه آن خواهد شد، مشکلات حافظه باشد. مطالعات نشان میدهد زمانی که فرد دچار استرس میشود سیگنالهای الکتریکی مرتبط با حافظه و خاطرات واقعی، تضعیف و نواحی مرتبط با احساسات تقویت میشوند.
- استرس و توقف تولید سلول های جدید مغزی
تاثیرات استرس بر مغز را نمیتوان انکار کرد. هر فرد روزانه تعدادی سلول مغزی را از دست میدهد و از سوی دیگر سلول های جدید تولید میکند. کورتیزل، تولید BDNF را متوقف میکند و در نتیجه سلولهای مغزی کمتری تشکیل میشوند. بنابراین، سطوح پایین BDNF با وضعیتهای روانی از جمله افسردگی، OCD، اسکیزوفرنی، زوال عقل، و آلزایمر در ارتباط است.
- استرس، کاهش مواد شیمیایی حیاتی مغز و افسردگی
سلولهای مغز از طریق انتقالدهندههای عصبی با یکدیگر در ارتباط هستند. استرس مزمن موجب کاهش سطح انتقالدهندههای عصبی حیاتی، مخصوصاً سروتونین و دوپامین میشود. کاهش سطح هر یک از این دو انتقال دهنده عصبی میتواند ما را افسرده یا مستعد اعتیاد کند.
دوپامین یا همان “مولکول انگیزه، مسئول سیستم لذت و پاداش ما است. کاهش زیاد سطح دوپامین میتواند منجر به عدم تمرکز، بیانگیزگی، بیحالی و افسردگی در شما گردد.
سروتونین یا به تعبیری دیگر مولکول شادی ، نقش بزرگی در خلق و خو، یادگیری، کنترل اشتها و خواب دارد. زنانی که سروتونینشان پایین است در معرض افسردگی، اضطراب و پرخوری هستند. و در مردان امکان ابتلا به اعتیاد الکل، ADHD را افزایش میدهد.
- استرس و کوچک شدن مغز
استرس به جمع شدن مغز شما میانجامد. کورتیزول میتواند موجب مرگ، کوچک شدن، و یا توقف تولید نورونها شود. هیپوکمپوس برای یادگیری، حافظه، تعادل احساسی و همچنین قطع واکنشهای استرس بعد از اتمام اتفاق استرس زا، حیاتی است. استرس همچنین قشر جلوی مغز را هم جمع میکند. این امر بر سیستم تصمیم گیری، حافظه کاری، و کنترل رفتار تکانشی اثر منفی میگذارد.
- استرس مزمن خطر ابتلا به زوال عقل و آلزایمر را افزایش میدهد
یکی از نگرانکنندهترین اثرات استرس روی مغز، افزایش خطر ابتلا به زوال عقل و آلزایمر است. توصیههای عمومی از جمله: رژیم غذایی سالم کم قند و سرشار از چربی سالم برای مغز، ورزش فیزیکی، سیگار نکشیدن، فعال نگه داشتن ذهن، اجتناب از قرار گرفتن در معرض فلزات سمی و به حداقل رساندن استرس است. امروزه مشخص شده است که استرس، به ویژه استرسی که در میانسالی رخ میدهد، خطر آلزایمر را افزایش میدهد. اضطراب، حسادت و دمدمی بودن در سنین میانسالی نیز خطر ابتلا به آلزایمر را دو برابر میکند. علاوه بر این، استرس مزمن و افزایش سطح کورتیزول در افراد مسن منجر به زوال عقل و تسریع پیشرفت آن میشود..
در صورت نیاز به مشاوره در زمینه های سکته مغزی، ضربه مغزی و ضایعه نخاعی با شماره های زیر تماس بگیرید
09125066759
02144427580