تمرینات مفید جهت بهبود حرکت بیماران سکته مغزی
۱۵ تمرین مفید برای بیماران سکته مغزی جهت بهبودی سریع تحرک در منزل
۱۵ تمرین مؤثر و مفید در کاردرمانی بیمار سکته مغزی در منزل
تمریناتی که در ادامه بیان می گردند توسط کاردرمانگران برای بیماران سکته مغزی توصیه می گردد. تمرینات تخصصی کاردرمانی درسکته مغزی به بیماران کمک می کند تا با آسایش در خانه خود تمرینات کاردرمانی را به نحو مؤثری انجام دهند.البته باید دقت داشت تمریناتد تخصصی نیاز هر بیمار میباشد و با توجه به شدت و محل خونریزی برای هر فرد متفاوت میباشد و نیاز به انجام زیر نظر درمانگر دارد
تمرینات اندام تحتانی و پا در کاردرمانی بیماران سکته مغزی
چرا شما باید این تمرینات را انجام دهید:
کاملا واضح میباشد که بهبود تعادل و راه رفتن در بیماران سکته مغزی بسیار مهم میباشد و نیاز به تمرینات مداوم در منزل دارد.
در وضعیت نشسته ،پاهای خود را تا جایی که با سطح زمین موازی شود، بالا بیاورید . از قفل کردن زانوهای خود اجتناب کنید.سپس به آرامی پای خود را به روی زمین برگردانید.ابتدا دامنه کتمل نیست و به مرور این اتفاق رخ خواهد داد.
تمرین را با پای دیگر تکرار کرده به تعداد ۲۰ حرکت (هر پا ۱۰ مرتبه)
۲- بالا آوردن زانو:
در وضعیت نشسته، پای مبتلا را به طرف سینه خود بالا آورده ، تلاش کنید تا حرکت را به صورت کنترل شده انجام دهید و آن را حفظ کنید.از خم کردن تنه به عقب خودداری کنید.
سپس پا را به طرف زمین برگردانید . حرکت را با پای دیگر تکرار نموده و در مجموع حرکت را برای هر پا ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
چراشما باید این تمرینات را انجام دهید:
تمرینات تعادل به بهبود وضعیت تنه میانی و افزایش تعادل در حین راه رفتن منجر میشود
۳- خم کردن زانو به سمت قفسه سینه:
در وضعیت کاملاً راحت دراز کشیده ، یک پا را به سمت سینه خود بالا بیاورید. پا را در بالا با دستان خود نگه داشته و سپس دوباره به طرف پایین ببرید. حرکت را برای هر دو پا ۱۰ مرتبه تکرار کنید.این تمرین و سایر تمرینات در ابتدا امکان دارد برای انجام به کمک نیاز داشته باشد.
۴- خم کردن زانو در وضعیت ̊۹۰:
در حالیکه به پشت دراز کشیده اید، یک پای خود را بالا آورده و زانو را در وضعیت ۹۰ درجه خم کنید. از آنجا پای چپ خود را پایین برده و به آرامی با پنجه ی پای چپ به زمین ضربه بزنید. سپس پای خود را با استفاده از عضلات مرکزی بدن (عضلات کف لگن،عضلات شکمی،عضلات صاف کننده ستون فقرات و دیافراگم) به عقب برگردانید.
زاویه ۹۰ درجه را در زانوی خم شده خود در تمام طول تمرین حفظ کنید. در حالیکه عضلات مرکزی خود را تا حد ممکن سفت نگه داشته اید، حرکت را با هر پای خود ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
تمرینات بازو ها برای بیماران سکته مغزی
چرا شما باید این تمرینات را انجام دهید:
در ابتذا در صورت وجود اسپاسم جهت کاهش اسپاسم و سپس افزایش دامنه حرکتی اندام فوقانی و سپس انجام حرکات به صورت فعال انجامئ حرکات و تمرینات اندام فوقانی بسیار اهمیت دارد.
۵- حرکات دایره وار روی میز:
انگشتان خود را در هم قلاب کرده و هر دو دست خود را به دور یک بطری آب بپیچید. سپس حرکات دایره وار بزرگ با دستان خود انجام دهید. شما می توانید از دست سالم خود برای هدایت دست مبتلا استفاده کنید. ۱۰ حرکت کنترل شده و آرام دایره ای انجام دهید .
۶- حرکت باز و بسته کردن ارنج:
حرکت را با خم کردن آرنج خود در زاویه ۹۰ درجه بر روی میز آغاز کنید . سپس بازوی خود را اندکی به سمت بالا خم کرده و سپس اندکی به طرف پایین برگردانید . حرکت را ۱۰ مرتبه به آرامی تکرار کنید.
حرکت به طرف بالا عضله دو سر بازویی و حرکت رو به پایین عضله سه سر بازویی شما را فعال می کند. هر دو حرکت به یک اندازه اهمیت داشته پس بر روی هر دو به یک اندازه تمرکز کنید.در صورت وجود اسپاسم یا شلی در تونسیته اندام از دست دیگر جهت انجام حرکت کمک بگیرید.
یک بطری آب را با دست آسیب دیده خود نگاه داشته و آرنج خود را به بدن بچسبانید سپس در حالیکه بازوهای خود را در زاویه ۹۰ درجه خم نگه داشته ، بازوهای خود را باز کنید تا جایی که ساعدتان در سمت خارج بدن قرار گیرد.در فاز ابتذایی بهتر است حرکت با دو دست به صورت همزمان و حلقه در هم انجام شود.
دوباره بازوهای خود را به طرف داخل حرکت داده و به آرامی ۱۰ بار این عمل را تکرار کنید.
تمرینات توانبخشی سکته مغزی برای شانه ها (اندام فوقانی)
چرا شما باید این تمرین را انجام دهید:
تمرینات توانبخشی شانه ها برای بیمار سکته مغزی می تواند در پیشگیری از ایجاد شرایط دردناک مثل «نیمه در رفتگی شانه» و «شانه منجمد» کمک کننده باشد.
۸- تحمل وزن بر روی دست مبتلا :
در وضعیت نشسته، وزن خود را بر روی بازوی مبتلا قرار داده تا جایی که پای سمت مخالف از زمین جدا شده سپس بر روی آن دست تکیه هید.
چنانچه احساس خوبی دارید، کشش را به مدت ۱۰ ثانیه و یا بیشتر حفظ کنید و چنانچه اگر احساس خوبی ندارید ، کشش را بلافاصله متوقف کنید.
بعد از گذشت ۱۰ ثانیه یا بیشتر، دست دیگر خود را نیز در کنار بدن خود قرار داده و همزمان وزن خود را بر روی هر دو دست منتقل کنید. سپس وزن خود را از یک سمت به سمت دیگر انداخته و حرکت را تکرار کنید.
۹- حرکت هل دادن روی میز:
یک بطری آب را بر روی میز قرارداده و آن را با پشت مچ دست مبتلا به سمت دیگر میز هل دهید. به بهترین نحو تلاش نمایید تا از حرکت بالا رفتن شانه خود جلوگیری کنید.
زمانیکه بطری به سمت دیگر میز رسید، جلوی مچ دست خود را دور بطری قلاب کرده و آنرا دوباره به طرف خود فشار دهید. تمرین را ۵ بار تکرار نمایید.
۱۰– حرکت مشت رو به جلو بر روی میز:
مجدد بطری را نزدیک خود قرار داده و سپس آن را با مچ دست آسیب دیده (به صورت مشت شده) به طرف جلو حرکت دهید. در طی حرکت ساعد خود را بر روی میز قرار داده و تلاش نمایید تا از بلند شدن شانه خود جلوگیری نمایید. حرکت را ۵ بار تکرار نمایید.
چنانچه شما قادر نیستید تا از بالا رفتن شانه خود در طی این حرکات جلوگیری کنید، نگران نباشید. این وضعیت به عنوان حرکات سینرژی شناخته می شود و با بهبود تحرک شما بوسیله انجام این تمرینات، این حرکات نیز کاهش خواهد یافت.
ذکر این نکته ضرروری میباشد که این تمرینات بهصورت کلی ارائه گردیده و قطعا با توجه به وجود تفاوت در هر فرد نسبت به دیگری در سکته مغزی جهت حصول نتیجه بهتر نیاز به انجام تمرینات زیر نظر کاردرمان میباشد. کلینیک کاردرمانی رها با بهره گیری از کادر مجرب آماده ارائه خدمات کاردرمانی به بیماران سکته مغزی عزیز میباشد .