چربی خون و سکته مغزی
انواع اصلی چربی های موجود در خون:
چربی های اصلی موجود در خون شامل کلسترول و تری گلیسرید می باشد.
LDL:
یا کلسترول های بد. ذرات کلسترول را در بدن منقل می کند و دیواره رگ ها را سخت و تنگ میکنند.
VLDL:
دارای بالاترین میزان تری گلیسرید است. تری گلیسرید نوعی چربی موجود در خون است. VLDL و موجب تنگ و باریک شدن رگ های خونی میشوند.
HDL:
یا کلسترول خوب که میزان کلسترول اضافه را به کبد بر میگرداند.
کلسترول:
یک نوع چربی است که در همه سلول های بدن شما یافت می شود، در خون حل نمی شود و توسط لیپوپروتئین ها وارد سلول می شود و از آن خارج می گردد. وجود کلسترول در کبد، نخاع و مغز ضروری است.
کلسترول در ساخت و نگه داری سلول ها، برخی هورمون ها، ساخت ویتامین D و جذب ویتامین های محلول در چربی نقش دارد. مقدار مناسب کلسترول کمتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر است.
با افزایش کلسترول خون، چربی در سطح رگ رسوب می کند و این رسوب ها جریان طبیعی خون را دچار مشکل میکنند در نتیجه قلب به اندازه ی کافی خون غنی از اکسیژن دریافت نخواهد کرد و خطر حمله قلبی افزایش خواهد یافت. فرایندی مشابه، جریان خون به مغز را کاهش میدهد و می تواند منجر به سکته مغزی شود.
افزایش چربی خون در بدن:
افزایش چربی خون با تجمع در دیواره رگها، تنگی آنها را به دنبال دارد و به همین دلیل باعث افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی، درد قفسه سینه و گرفتگی عروق میشود. برای تشخیص بالا بودن چربی خون، اندازه گیری دو نوع چربی خون یعنی کلسترول وتری گلیسیرید انجام می شود. دراین میان معمولاافزایش کلسترول به عنوان عامل بیماریزا مطرح میشود. موارد زیر را میتوان به عنوان عواملی که بر افزایش غلظت کلسترول خون موثر هستند نام برد:
- نوع و مقدار مواد غذایی
- وراثت و ژن های بدن
- فعالیت های بدنی
- سن و جنسیت( از حدود ۲۰ سالگی آغاز میشود. خانم ها پیش از یائسگی، غلظت کسترول کمتری نسبت دارند).
علائم چربی خون در بدن:
همانطور که در بالا گفته شد چربی خون به معنی بالا رفتن میزان کلسترول و یا تریگلیسرید در خون است. میزان این مواد در خون در اثر مصرف مواد غذایی بیش از میزان مورد نیاز یا هنگام بروز اختلال در سوخت و ساز چربی، افزایش مییابد.چربی خون و قندخون بالا و همچنین غلظت بالای خون علائم زیر را به دنبال دارد:
- گزگز، مورمور شدن و خوابرفتگی پاها
- داغ شدن کف پا هنگام خواب
- سنگینی، خستگی یا کوفتگی در بدن
- خواب آلودگی
- سردرد و سرگیجه و وزوز گوش ها
- خشکی و تلخی دهان
تشخیص چربی خون بالا:
آزمایش چربی خون، شامل اندازه گیری کلسترول کل، کلسترول HDL (خوب)، کلسترول LDL (بد) و تریگلیسرید میشود. تریگلیسرید نوعی از چربی که در نتیجه مصرف مواد قندی بالا میرود.برای اندازهگیری دقیق چربیهای خون باید 9 تا 12 ساعت پیش از خون گرفتن چیزی به جز آب نخورید و ننوشید.میزان کلسترول و تریگلیسرید خون معمولا به میلیگرم کلسترول در دسیلیتردر خون اندازهگیری میشود.
منبع: http://namnak.com
مطالعات و تحقیقات فراوانی که صورت گرفته است بیانگر این موضوع است که نوع چربی و نه مقدار آن با خطر سکته مغزی مرتبط است. چربیهای حاصل از منابع حیوانی با خطر بالاتر سکته مغزی و چربیهای گیاهی با خطر کمتری مرتبط هستند و به این معنا است که عامل مهم نوع چربی و نه مقدار آن است.
سکته مغزی زمانی رخ میدهد که جریان خون به بخشی از مغز قطع شود و این مورد میتواند ناشی از لخته شدن خون باشد که به سکته مغزی ایسکمیک معروف است و پارگی رگ خونی سکته هموراژیک نامیده میشود. سکتههای مغزی ایسکمیک تقریبا ۹۰ درصد سکتههای مغزی سالانه را شامل میشود و این در حالی است که سکتههای هموراژیک ۱۰ درصد را تشکیل میدهند.
نتایج تحقیقات نشان داده اند که مصرف بیشتر چربیهای گیاهی با کاهش خطر سکته مغزی ایسکمیک مرتبط است و افرادی که بیشتر مواد غذایی گیاهی و چربیهای غیراشباع (مانند روغن زیتون) را مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که این مواد را کمتر مصرف میکنند، ۱۲ درصد کمتر در معرض خطر سکته مغزی ایسکمیک قرار میگیرند.
برای مشکل خود به مشاوره و درمان نیاز دارید؟ با ما تماس بگیرید
۰۹۱۲۵۰۶۶۷۵۹