لطفا صبر کنید ...

تغذیه در بیماران ضایعه نخاعی

آبان ۶, ۱۳۹۹ توسط m.ghaderinasab2
nut1.jpg

چراموضوع تغذیه اهمیت زیادی دارد؟

تغذیه برای حفظ سلامتی و بهداشت بدن هر فردی حائز اهمیت است. اما بعد از ضایعه نخاعی، موضوع تغذیه جهت بهبود وضع کلی بدن ، ایجاد و حفظ وزن مناسب و همچنین کمک به تنظیم عملکرد روده و مثانه از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد شد.

مصرف رژیم غذائی مناسب می تواند به پیشگیری از عوارضی نظیر اضافه وزن، ناهنجاریها، و همچنین آسیب های پوستی که در طولانی مدت به همراه ضایعه نخاعی ایجاد می شوند ،کمک نماید.

اگر رژیم غذایی به خوبی تعیین شده باشد، می تواند تمامی مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین کند. پروتئین و روی و همچنین ویتامینهای C,A به سلامت پوست بدن کمک می نمایند. استفاده از غذاهای غنی از فیبر همراه با مصرف آب کافی، منجر به تنظیم فعالیت روده ها خواهد شد. بطور کلی، چنانچه شما بیشتر از نیازتان غذا مصرف کنید، اضافه وزن پیدا خواهید کرد. هدف از مصرف رژیم غذایی مناسب این است که ضمن تامین کلیه مواد مغذی مورد احتیاج بدن، کالری مورد نیاز نیز جهت حفظ وزن مناسب تامین شود.

چنانچه کنترل وزن بدن یک مشکل محسوب شود، می توانید یاد بگیرید که بدون از دست دادن مواد مغذی مهم، مصرف کالری را کاهش دهید.

در بیمارستان توانبخشی مگی ( magee )  چندین نوع رژیم غذایی برای بیماران ضایعه نخاعی بستری شده ،ارائه گشته و مراقبین آنان مجموع نیازهای غذایی آنان را مرتبا” تحت نظر دارند. علاوه بر این، در بیمارستان مگی کارشناسان تغذیه ای وجود دارند که نیازهای غذایی هر فرد را تعیین می کنند.( اگر شما یک بیماری بستری باشید می توانید از پرستار یا پزشکتان در مورد رژیم غذایی تان پرس و جو کنید. )

وزن ایده ال برای افراد نخاعی

بلافاصله بعد از ضایعه نخاعی، انرژی مورد نیاز ( کالری ) و وزن ایده آل بدن، بدلیل کم شدن فعالیت و تقلیل بافت عضلانی کاهش پیدا می کند. بطور کلی میزان افت کالری مورد نیاز و کاهش مقدار بافت عضلانی، به سطح ضایعه نخاعی بستگی دارد. هر چه سطح ضایعه نخاعی بالاتر باشد، مقدار افت عضلانی و کالری مورد نیاز افزایش پیدا می کند.

بطور کلی، ورن مناسب برای افراد پاراپلژی بین 10 تا 15 پوند(5/4تا8/6کیلوگرم) و برای افراد تتراپلژی بین 15 تا 20 پوند(8/6تا9کیلوگرم) کمتر از مقدار وزنی است که فرد قبل از آسیب خود داشته است. درهرصورت اگر وزن شما کمتر یا بیشتر از قبل از آسیب تان باشد، می توانید توسط یک متخصص تغذیه، وزن ایده آل بدن خود را بدست آورید. افراد نخاعی که وزن آنان بالاتر یا کمتر از حد مناسب باشد، در معرض بسیاری از عوارض آسیب نخاعی از جمله مشکلات پوستی، عفونتهای دستگاه تنفسی و عفونتهای مثانه قرار دارند.

علاوه بر سطح ضایعه نخاعی، عوامل زیادی نیز وجود دارند که بر روی کالری مورد نیاز افراد اثر می گذارند از جمله سن، مقدار فعالیت بدنی، میزان سوخت و ساز بدن و بیماریهای مزمن. بطور کلی ، میزان کالری مورد نیاز روزانه افراد پاراپلژی تقریبا” بین 13 تا 14 کالری به ازای هر پوند وزن بدن و برای افراد تتراپلژی بین 11 تا 14 کالری به ازای هر پوند وزن بدن می باشد.

نیازهای تغذیه ای در آسیب های نخاعی

یک رژیم غذایی مناسب و متعادل، از این نظر حائز اهمیت است که مواد مغذی مورد نیاز بدن را به اندازه کافی تامین می نماید. آشنائی با روش انتخاب غذاها از بین هرم گروههای غذایی، باعث می شود که تنوع بیشتری در جیره غذایی شما ایجاد شود . افراد مبتلا به آسیب نخاعی لازم است که عادات غذایی فعلی خود را با زمان قبل از آسیب مقایسه کنند. ممکن است ضرورت پیدا کندکه این افراد جهت کمک به بهبود عوارضی از جمله یبوست، اسهال، ضایعه پوستی و غیره ، میزان مصرف پروتئین، فیبر، مایعات یا مواد مغذی خود را تغییر دهند.

تغذیه در بیماران ضایعه نخاعی

اولین قدم جهت شناخت رژیم غذایی سالم این است که نحوه کاردستگاه گوارشی خود را بشناسید. در واقع ،غذا سوختی است که در بدن شما جریان دارد. با این وجود، درهر یک از مراحل گوارش، انرژی ( حاصل از کربوهیدارتها و چربی ) ، پروتئین، فیبر، آب، ویتامینها و مواد معدنی مورد استفاده قرارمی گیرند تا انرژی، پروتئین، فیبر، آب، ویتامین ها و مواد معدنی موجود در غذاها جذب بدن شوند.

نگاهی کلی بر نحوه گوارش

در دهان، غذا خرد شده و با بزاق دهان مخلوط می گردد. این مسئله باعث می شود که غذا برای گوارش آماده شود و بلعیدن آن نیز آسانتر گردد. مری لوله عضلانی بلندی است که غذارا به سمت پائین و به داخل معده هل می دهد. حرکات موجی شکل ماهیچه ها که غذا را در طول دستگاه گوارش به جلو می راند پریستا لسیس ( Peristalsis) نامیده می شود.

معده با حرکات چرخشی خود غذا را به یک شبه مایع تبدیل می کند و آن را به داخل روده حرکت می دهد. اولین بخش روده ، روده کوچک است.

بعضی از مواد مغذی در معده جذب می شوند، ولی عمده جذب مواد مغذی در روده کوچک انجام می شود. عروق خونی ریز موجود در روده ذرات غذایی هضم شده (مواد مغذی ) را جذب نموده و سپس در سرتاسر بدن پخش می نمایند.

برخی از مواد غذایی نظیر فیبر نمی توانند در بدن جذب گردند. این قبیل ذرات غیر قابل جذب ،به داخل روده بزرگ رانده می شوند.

انجام فرآیند گوارش نیازمند مقدار زیادی آب است. در روده بزرگ، آب بوسیله بدن جذب می شود و باقیمانده مواد زائد نیزمدفوع را تشکیل می دهند. مدفوع در روده بزرگ تجمع پیدا می کند ،تا زمانیکه طی حرکات پریستالسیس وارد راست روده شده و از آنجا به خارج از بدن دفع می گردد.

 

گروههای غذایی

غذای روزانه هرفرد، حداقل بایستی شامل مواد زیر باشد:

گروه گوشت، ماهی و پرندگان   

  • مصرف دو تا سه وعده در روز، و در مجموع حدودا” به میزان 5 تا 7 اونس ( 141 تا 198 گرم ) در روز کافی است.
  • این گروه غذایی ،پروتئین، روی و آهن موردنیازبدن را تامین می کند.
  • بهتراست که برشهای بدون چربی گوشت را انتخاب کنید و پوست مرغ را نیزجدا نمائید.
  • بهتراست که این گروه از مواد غذایی را پخته، آب پز و یا برشته کنیدو ازسرخ کردن آنها درون چربیهائی مثل روغن، کره، مارگارین، چربیهای حیوانی، روغنهای تردکننده وازاین قبیل خودداری نمائید.

گوشت ها و مواد غذایی که پروتئین بالائی دارند: عبارتنداز

گوشت گاو  ، گوساله ، گوشت بره . لوبیای خشک ، گوشت پرندگان، کره ی بادام زمینی،گوشت ماهی و غذاهای دریایی، انواع آجیل وخشکبار، تخم مرغ، سفیده تخم مرغ، پنیر، تخم مرغ هم زده

مصرف گوشت های با چربی زیاد را محدود کنید. از جمله :

  • انواع گوشت های چربی دار
  • انواع پنیر های چرب ( از جمله چیدار و غیره )
  • گوشت سوسیس ( تمام انواع آن ) ،هات داگ ( تمام انواع آن )

گروه میوه و سبزیجات

  • 5 تا 6 وعده در روز میوه مصرف کنید.
  • هر وعده سبزی شامل نصف فنجان سبزیجات پخته و یا یک فنجان سبزی خام است.
  • هر وعده میوه شامل یک قطعه متوسط از میوه جاتی نظیر سیب، گلابی و پرتقال،نصف موز یا گریپ فروت،4/3 فنجان توت،یک فنجان هندوانه یا خربزه،ویا2/1 فنجان آب میوه می باشد.
  • این گروه از مواد غذایی ویتامین ها، مواد معدنی و فیبرموردنیازبدن را تامین می کند.
  • بهتر است که تا حد امکان نوع تازه ی این مواد انتخاب شوند ،در صورت عدم امکان از مواد منجمد استفاده گردد.
  • مطمئن شوید که یکی از سبزیجات سبز و زرد که حاوی ویتامین آ هستند را حتما”مصرف کرده باشید.
  • موادی که حاوی ویتامین C زیادی هستند ازجمله مرکبات، توت فرنگی، گوجه فرنگی و یا کلم بروکلی را بطور روزانه مصرف نمائید.

گروه شیر و لبنیات

  • دو یا سه وعده در روز از فرآورده های لبنی یا سایر غذاهایی که از شیر تهیه می شوند، را مصرف نمائید.
  • هر وعده معادل یک فنجان است.
  • این گروه ازمواد غذایی ،پروتئین، کلسیم و ویتامینهای D, B, A را تامین می کنند. البته افراد نخاعی ممکن است نسبت به مصرف کلسیم و سنگهای کلیوی نگرانی داشته باشند و تمایل دارند که مصرف لبنیات را در جیره غذایی خود محدود و یا قطع کنند. ولی این کار توصیه نمی شود.بطورکلی مقدار زیادی از کلسیم بدن در نتیجه ی بی تحرکی و طی فرآیندهای طبیعی مربوط به دفع کلسیم که ناشی از فقدان تحمل وزن بدن روی استخوان است، از استخوانها دفع می گردد. بنابراین مهم است که وعده های توصیه شده در مورد لبنیات و فرآورده های غنی از کلسیم را حتما”مصرف نمائید. ( علاوه بر فراورده های لبنی، کنسروهای ساردین و سالمون نیز منبعی خوبی از کلسیم محسوب می شوند. )
  • تو صیه می شود که از فرآورده های لبنی کم چرب و یا شیر کم چرب استفاده نمائید تا میزان مصرف کالری و چربی شما کمتر شود.

 

انواع شیر

انواع شیروفراورده های آن عبارتنداز:شیرهای غنی شده، شیرهای  1درصد و 2درصد ، شیر کم چرب یا بدون چربی ،سرشیر، بستنی، ، پنیر، دسر پودینگ ( که حاوی آرد برنج و تخم مرغ است شبیه فرنی ) ،فرنی، ماست.

گروه نان و غلات

  • روزانه 6 تا 11 وعده ازنان و محصولات غلات مصرف نمائید.
  • این گروه ازموادغذائی ویتامینهای گروه B و فیبر مورد نیاز بدن را فراهم می کند.
  • سعی کنید نانهای تهیه شده از جوکامل و یا غنی شده و یا غلات پرک نشده استفاده نمائید.

انواع نان و غذاهای نشاسته ای

انواع آن شامل: نان ها ( همه نوع آن ) ، انواع بیسکویت ها و کلوچه،کیک های میوه ( مثل پای سیب) و کراکر، انواع ماکارونی، انواع غلات ( گرم یا سرد ) ، ذرت و  غذاهای تهیه شده با آرد ذرت، برنج و فرآورده های حاصل از آن. سیب زمینی وانواع، چیپس ، انواع لویبا و حبوبات خشک و پخته شده .

گروه چربی

  • سه تا چهار وعده در روز، و درهر وعده یک قاشق چایخوری از گروه مواد چربی استفاده کنید.
  •  این گروه، کالری و ویتامین های K,D,E,A موردنیازبدن را فراهم می کند.
  • چربیهای جامد نظیر کره و مارگارین دارای مقدار زیادی از  چربیهای اشباع شده هستند ومی توانند باعث افزایش کلسترول خون شما شوند. بنابراین بهتر است که از چربیهای مایع نظیر روغن های مایع استفاده کنید و بطور کلی مقدار کل چربی مصرفی خود را محدود نمائید.

انواع غذاهائی که حاوی مقدارزیادی چربی هستند:

انواع گوشتهای پرورده و نمک زده، گوشتهای دودی، انواع کالباس ،دنبه، پوست پرندگان، آواکادو، انواع روغن، کره، مارگارین ، انواع زیتون، ، انواع مواد روغنی و افزودنیهای تردکننده گوشت، مایونز، انواع چاشنی سالاد، پنیر خامه ای، انواع خامه، انواع آجیل و تخمه.

“همواره سعی کنید فرآورده های بدون چربی یا کم چرب را انتخاب کنید تا مقدار چربی مخصوصا” چربی های اشباع شده وعده های غذایی شما کاهش پیدا کند”.

مواد مغذی که اهمیت خاصی دارند

پروتئین

بطورکلی بعد از بروز آسیب نخاعی، نیاز شما به پروتئین ممکن است بیشتر شود. مصرف پروتئین ،به اندازه کافی به حفظ سلامتی کمک کرده و از آسیب پوست و عفونت ها جلوگیری می نماید.

 

ãفهرست خلاصه ای که درزیر ارائه شده کمک می کند تا شما بتوانید میزان مصرف پروتئین خود را اندازه گیری کنید. (ارقام تقریبی هستند ).

 

مواد غذایی میزان وعده غذایی پروتئین ( بر حسب گرم )
گوشت، مرغ، ماهی 3 اونس 21
تخم مرغ 1عدد 7
حبوبات خشک 1 فنجان 14
کره بادام زمینی 2 قاشق سوپ خوری 14
شیر 1 فنجان 8
پنیر 2 اونس یا 2 فنجان 14
نان / غلات 1 وعده 2
سبزیجات نصف فنجان 2
یک اونس برابر است با 35/28 گرم و یک شانزدهم پوند.

تغذیه در ضایعه نخاعی

 

 

 

غذاهای حاوی پروتئین زیاد و چربی کم

گوشت گوساله کباب شده، گوشت استیک کبابی،  ماهی پخته شده ، مرغ پخته شده، گوشت بوقلمون، تخم مرغ مخلوط ،شیرکم لاکتوز، شیرکم چرب 1درصد و 2درصد ،ماست ( معمولی و کم چرب )، پنیرهای روستایی، پنیر سوئیسی، نخود، سالاد تن و جوجه، لوبیا قرمز،  فرنی، ماست چرخ کرده

 

فیبر

فیبر چیست ؟

فیبر بخشی از گیاهان است که در بدن انسان نمی تواند هضم شود. وبطورکلی به دو نوع اصلی تقسیم می شود:

1)   فیبرهای غیر قابل حل: معمولا” انواعی از فیبر هستند که بعنوان مواد خوراکی سبوس دار مطرح می باشند و در واقع بخشهای چوبی یا ساختمان گیاهان را شامل می شوند نظیر پوست میوه جات و سبزیجات، پوسته خارجی ( سبوس ) دانه گندم .

2)     فیبرهای قابل حل :موادی هستند که غیر قابل حل در آب بوده و در آب به شکل لعاب غلیظ درمی آیند. حبوبات، آردجو، انواع گل کلم و مرکبات همگی دارای فیبرهای قابل حل هستند .بخصوص سبوس جو منبع بسیار خوبی ازاین نوع فیبرها محسوب می گردد.

چرا فیبر برای بدن مفید است؟

فیبرهای غیر قابل حل، معمولا” باعث تسریع عبور مواد از دستگاه گوارش می شوند،در حالی که فیبرهای قابل حل ،اغلب سبب کندی عبور مواد می گردند. ولی از آنجائی که هر دو نوع فیبر آب را جذب می کنند، هر دو باعث نرمی و حجیم شدن مدفوع شده و مانع یبوست می شوند. شواهدی وجود دارد که نشان می دهند فیبرهای قابل حل می توانند در کاهش میزان کلسترول خون موثر باشند. بطورکلی فیبرهای غیرقابل حل در پیشگیری و درمان یبوست مفید هستند.

چه غذاهایی حاوی فیبر هستند؟

حبوبات : یکی از بهترین منابع برای هر دو نوع فیبر (قابل حل و غیر قابل حل )محسوب می شوند. یک وعده شامل 2/1 فنجان از انواع حبوبات پخته مثل لوبیا قرمز، لوبیای چشم بلبلی، و انواع دیگر لوبیا در حدود 4 تا 7 گرم فیبر دارند، که تقریبا” نیمی از آن قابل حل است.

سبوس : سبوس گندم تقریبا” بطور کامل غیرقابل حل است و برای برطرف کردن یبوست عالی می باشد. سبوس در تمامی فرآورده های حاصل از گندم سبوس دار یافت می شود. سبوس جو نیز حاوی مقدار زیادی فیبر است بطوری که بیش از نیمی از آن قابل حل می باشد.

میوه جات: معمولا” مصرف میوه ها با پوست سالم آنها توصیه می شود. بطور کلی میوه جات منبع بسیار عالی از فیبرهای غیر قابل حل هستند. به علاوه ، بیش از نیمی از فیبر موجود در سیب، هلو، آلو، موز و مرکبات قابل حل است.

غلات کامل(باپوست) :تا حد امکان حبوبات سبوس دار، نان و کراکرهای تهیه شده از غلات کامل مصرف نمائید. برنج قهوه ای یا برنج وحشی نیز فیبر ( عمدتا” غیرقابل حل ) زیادی دارند و موجب تنوع وعده غذایی می شوند.

سبزیجات : تمامی سبزیجات که به رژیم غذایی افزوده می شوند تا حدی دارای فیبرهای غیرقابل حل هستند. کلم بروکلی، هویج خام و گل کلم، منابع غنی از فیبرهای قابل حل می باشند.

ذرت بو داده :یک ماده غذایی عالی و کم کالری ( موقعی که بدون کره و مواد روغنی تهیه شده باشد) حاوی فیبر به حساب می آید.

چگونه می توان فیبر را به رژیم غذایی اضافه کرد؟

فیبر بایستی به تدریج به رژیم غذائی اضافه شود. افزایش سریع و مقدار خیلی زیاد فیبر می تواند باعث ایجاد اسهال ، نفخ و گرفتگی روده ها شود. بایدسعی گردد از منابع متنوع فیبر استفاده شود. میوه ها، سبزیجات و غلات مختلف مصرف کنید تا کمک کند که انواع مواد مغذی مورد نیاز بدن شما تامین گردد. همراه با مصرف فیبر باید مقدار زیادی آب بنوشید. چراکه فیّبر مقدار زیادی آب جذب می کند. در واقع رژیم غذایی غنی از فیبر در صورتی می تواند یبوست را از بین ببرد که با مصرف مقدار فراوان آب همراه باشد.

موادغذائی که حاوی فیبرزیادی هستند:

سبزیجات تازه ،انواع میوه ها با پوست، حبوبات سبوس دار، جوی سبوس دار ( جو کامل ) ، انواع آجیل و خشکبار ، بادام زمینی، میوه های خشک، نخود و لوبیای خشک و کنسرو شده ،سالاد سبوس یا کلوچه های تهیه شده از گندم سبوس دار،سیب زمینی با پوست، رشته فرنگی تهیه شده از گندم سبوس دار، نان های تهیه شده از گندم سبوس دار، ذرت بو داده ، بیسکویت های کراکر.

مایعات

بعد از ضایعه نخاعی نیازبدن به مایعات افزایش پیدا می کند ،به خصوص موقعی که سعی در بهبود زخمها داشته باشیم. از آنجا که بهبودی و حفظ عملکرد بدن نیازمند مایعات است،کاهش مایعات بدن منجر به کندتر شدن فرآیند بهبودی خواهد شد. بنابراین اطمینان حاصل کنید که روزانه حداقل 10 تا 12 فنجان از نوشیدنی های مختلف( بدون کافئین) نوشیده باشید. اگر به هر دلیلی برای نوشیدن مایعات محدودیت دارید، لازم است که با گروه توانبخشی خودتان صحبت کنید، تا آنچه که با نیازهای شما مطابقت دارد، را تعیین نمایند.

انتخاب نوشیدنی (بدون کافئین)

نوشیدنی های بدون قند و کالری از جمله آب ، تمامی نوشابه های رژیمی،لیموناد ، آب معدنی های بدون قند ، چای سرد بدون قند، چای کم رنگ

هت اطلاع از میزان کالری موجود در نوشیدنیها  به جدول زیر توجه نمائید.

نوشیدنی ( 8 اونس  یا 228گرم) مقدار کالری مقدار قند
آب 0 0
آب سیب 112 7
عصاره  زغال اخته 150 9/4
عصاره انگور 125 7/8
عصاره گریپ فروت ( با داروهای مصرفی واکنش نشان می دهد، بهتر است پرهیز شود) 88 5/5
چای یخ کم کافئین ( که با قند ساخته شده  ( 87 5/5
لیموناد ( شربت آبلیمو) 138 8/6
نوشابه گازدار بدون کافئین 100 6/1
نوشابه گازدار رژیمی بدون کافئین 0 0

بخاطر داشته باشید که :

نوشیدن نوشابه های کافئین دار باعث می شود که با مصرف آنها ،بدن مقدار زیادی از مایعات را از دست دهد. بنابراین همیشه به رنگ ادرارتان توجه داشته باشید(زرد کمرنگ ایده آل است ) ،زیرا به شما کمک می کند که بفهمیدآیا به اندازه کافی مایعات مصرف کرده اید یا خیر. بعضی از موادغذائی نظیر بستنی ، بستنی یخی ، آب یخ، آب هندوانه و انواع ژله ها و ماست چرخ کرده می توانند بعنوان نوشیدنی محسوب شوند ،زیرا حاوی مقدار خیلی زیادی (2/1 فنجان از آنها تقریبا” معادل 4 اونس )آب هستند. در ماههای گرم تابستان، نیاز به مصرف مایعات بیشتر می شود ،زیرا مقدار زیادی از آب  بدن شما از طریق تعریق کاسته می شود. نوشیدنی های الکترولیت دار نظیر نوشابه های انرژی زا ضرورت ندارد و حتی مفید هم نیستند. مگر اینکه پزشک شما مصرف آنها را مجازتشخیص دهد. هنوز هم برای بیشتر افراد، آب به عنوان بهترین گزینه محسوب می شود.

بررسی وضعیت تغذیه و مشاوره

کنترل وضعیت غذائی

تمامی بیماران نخاعی باید از نظر تغذیه بوسیله متخصصین یا برنامه ریزان این رشته تحت نظر قرار داشته باشند. معمولا”مشاوران تغذیه نتایج حاصله از بررسی ها و آزمایشات مربوطه را درخواست می کنند. بطور کلی، افراد نخاعی بایستی در هر روز 5/2 تا 3 لیتر مایعات مصرف نمایند.اما بسیاری از افراد از این موضوع بی اطلاعند که نوشابه هایی نظیر آب میوه و نوشابه های گازدار معمولی حاوی مقدار قابل توجهی قند و کالری هستندو مصرف زیاد آنها به آسانی و ناخواسته باعث اضافه وزن می شود. بنابراین، عمده مایعات مصرفی بیماران نخاعی را بایستی آب و سایر نوشیدنی های بدون قند و کافئین تشکیل دهد.

معیارهای مورد استفاده جهت تعیین نیاز به انجام مشاوره تغذیه ،از این قرارند :

  1. اشکال در صرف غذا از طریق خوراکی به دلایل مختلف از جمله : افسردگی، اختلال در بلع ( مشکل قورت دادن ) یا ناهنجاریهای گوناگون .
  2. چنانچه آلبومین ( که شاخص مقدار پروتئین در بدن فرد است)کمتر از 2/3 میلی گرم بر پوند ( mg/dl )باشد.
  3. اشکال در جویدن و قورت دادن غذا
  4. کاهش وزن ناخواسته ای که جدیدا” ایجاد شده باشد.
  5. چنانچه وزن بدن کمتر از 90درصد یا بیشتر از 120درصداز وزن ایده آل افراد نخاعی باشد.
  6. نیاز به آموزش های تغذیه ای
  7. تغذیه از طریق لوله ( TPN )

ارزیابی رژیم غذائی

هر یک از اعضای گروه درمانی می توانند توصیه های لازم را به بیمار ارائه دهند و یا قادرند شرایط را طوری تسهیل کنند که بتواند با پزشکان، مشاوره نمائید. تمامی کسانی که دستورات غذایی را از پزشک خود دریافت می دارند، بوسیله متخصصین تغذیه یا برنامه ریزان رژیم غذایی تحت ارزیابی کامل قرار می گیرند.

مشاوره های تغذیه در باره موضوعات زیر ارائه می شوند:

  1. ارزیابی وضعیت عادی وفعلی مصرف غذا که از طریق دهان وارد بدن می شود.
  2. ارزیابی وزن فعلی و معمول بدن فرد
  3. برآوردمقدار نیاز بیمار به پروتئین، کالری و مایعات
  4. ارائه دستور غذایی متناسب با وضعیت فرد و یا وضع مصرف غذا از طریق لوله و ارائه توصیه های لازم جهت تغییرات تعیین شده
  5. ارزیابی نیازهای آموزشی و ارائه دستورالعمل های مختص افراد

دستورات غذایی

رژیم های غذایی بر اساس نیاز بیماران و بطور اختصاصی برای هرفرد تعیین می شوند، تا در طول مدت برنامه توانبخشی ،مواد غذایی مورد نیازبدن را به حد کافی فراهم آورند. الگوهایی بصورت کلیات و در قالب طرح جهت اصلاح وضعیت تغذیه افراد با اهداف درمانی وبصورت کتابچه های راهنما توسط بیمارستان دانشگاه توماس جفرسون ارائه شده است. این کتابچه ها در تمامی مراکز پرستاری و همچنین در کلینیک های تغذیه و مراکز تولید مواد غذایی یافت می شوند.اما بایدبیماران ترغیب شوند که همواره از دستورات غذایی منحصر به خود استفاده نمایند.

نظارت بر وضعیت غذایی افرادنخاعی

میزان مصرف غذا از طریق دهان ، کفایت آن و رژیم غذایی تجویز شده باید بطور منظم تحت نظر قرار داشته باشند. مقدار کالری مورد نیاز وخاص هر فرد باید بوسیله کارشناسان و متخصصین تغذیه و برنامه ریزان غذایی تعیین شود.دراین راستا پرستاران بخش مربوطه، میزان غذای مصرفی روزانه بیماران را ثبت می کنند و متخصصین و کارشناسان تغذیه میزان کالری، پروتئین و مصرف مایعات هر بیمار را محاسبه و ارزیابی می نمایند.

یکسری برنامه های آموزشی ویژه افراد نخاعی و کلاسهای تغذیه نیز جهت اطلاع یافتن ازتغذیه مناسب و حفظ وزن ایده آل بدن، سازماندهی شده که بر اهمیت استفاده از پروتئین، عدم مصرف چربی، کلسترول، کافئین و کالری بیش از حد تاکید دارند.

مشاوره باکارکنان

ارزیابی های مربوط به وضعیت تغذیه و آموزش های مرتبط با رژیم اختصاصی افراد، تنها از طریق مشاوره صورت می گیرند. متخصصین تغذیه شاغل در مراکزوطراحان برنامه های غذایی با مشارکت و همکاری پرستاران و سایرکادردرمانی، همگی در تنظیم برنامه های مربوط به مراقبت تغذیه دخالت دارند.

منبع: مقاله: ” تغذیه در افراد دچار آسیب نخاعی” –  مترجم: مهندس عباس کاشی  – انتشار : مرکز ضایعات نخاعی جانبازان – آبان ماه 1387 – برگرفته ازکتاب:

Patient-Family Teaching Manual-Regional Spinal Cord Injury Center of Delaware Valley-Thomas Jefferson University Hospital and Magee Rehabilitation Hospital-1993-200

کلینیک کاردرمانی رها واقع د رغرب تهران خیابان جنت آباد مرکزی کوچه هشتم غربی

هماهنگی ویزیت 02144427580    یا 09125066759


2 دیدگاه

  • شقایق جعفرپور

    آبان ۱۰, ۱۳۹۹ در ۲۲:۳۹

    بسیار عالی و آموزنده بود بخصوص تاکید به خوردن پروتئین و فیبر بهمراه آب زیاد چون بیماران نخاعی عموما مشکل یبوست دارند و همچنین آتروفی عضلانی، مدیریت تغذیه بسیار سخته، من چون پرستار دارم و فرزندی هم ندارم میتونم تنظیم کنم که یکروز در میون گوشت و سبزیجات و حبوبات و نان سنگک و برنج بخوریم ولی در خانواده هایی که تعداد بیشتره ایجاد نظم غذایی سخته، ولی حداقل کاری که میشه بصورت انفرادی انجام داد خوردن آب زیاده حداقل ۱۰ لیوان در طول روز که البته آن هم عواقب خودش رو از لحاظ دفعش داره که بهرحال اگر بیماران نخاعی نظم خوبی داشته باشن میتونن بدنشون رو مدیریت کنن

    پاسخ

    • m.ghaderinasab

      آذر ۲, ۱۳۹۹ در ۲۱:۰۶

      سپاس از حسن توجه شما

      پاسخ

پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *


کاردرمانی رها

کاردرمانی ضایعات ارتوپدیک و نورولوژیک

توانبخشی تخصصی سکته مغزی ضربه مغزی فلج مغزی ضایعه نخاعی

محمد قادری نسب
حسین محمد حسن زاده

Design & Developed by NetStudio.ir